ERGENLİKTE AKNE VE YAĞLANMA NEDİR? NELER YAPILIR?
Yüzdeki yağlanma ve parlama problemi, yıllardır kişilerin belki de en büyük 3 cilt probleminden biri olmuştur. Gerek genetik faktörler, gerek ise beslenme şekilleri, ya da düzensiz yanlış uygulanan cilt bakım rutinleri bu problemi uzun yıllar içinden çıkılmaz hale getirmiştir.
Ergenlikte, günümüzde her bireyin, farklı yaş gurubunda belirtilerini gösterdiği bir dönem olmaya başlamıştır. Yakın tarihte pandemi nedeniyle uzun süre kullanmak zorunda olduğumuz cerrahi ve benzeri maskeler, akne ve sivilce problemini tüm yaş guruplarında yaşanan bir probleme dönüştürmeye başlamıştır.
Özellikle evde geçirilen hareketsiz zamandaki artış, öğünlerin sayısındaki sınırsızlık hormon aktivitesini maalesef bu dönemde kötü yönde etkilediği için, bedensel gelişim de olması gerekenden daha evvel yaşanmaya başlamıştır.
Yağlanma ciltte kendini ilk önce parlama şeklinde gösterir. Bu aşamada sebum dediğimiz fazla yağ salgısını kontrol etmeye yardımcı bir temizleyici hayati önem taşır. Çünkü yağ salgısı kontrol edildiğinde , gözenek tıkanmaktan kurtarılmış olur, ancak sebum kontrol edilmedi ve gözenek tıkandı ise hava kirliliği, toz, sigara dumanı gibi faktörler tıkanıklığın siyah görünmesine neden olur, ve meşhur siyah nokta sorunu başlamış olur.
Buradan sonra zincirleme bir reaksiyon başlar maalesef. Siyah nokta gözeneği tıkadığı için ya cilt altında bir şişlik (Komedon), ya da cilt üzerinde ucu sarımsı bir bir kızarıklık (Sivilce) oluşur. Problem arttıkça sadece yıkama jeli kullanmak ta yeterli gelmez. Ya matlaştırıcı ,ya dengeleyici ,ya da gözenek sıkılaştırıcı nemlendiriciler kulanırız. Ayrıca haftalık bakımda arındırıcı peeling ve maskeler de ciddi kurtarıcı etkiye sahip olurlar.
Haftalık bakımda unutulmaması gereken! her yağlı cilde peeling verilmez. Sivilce ya da komedonun yayılmasını istemiyorsak, sadece parlama ve siyah nokta varken peeling kullanmalıyız. Arındırıcı maske sıklığını ise bireyin problem sıklığı öyküsüyle doğru orantılı kullanması doğru olur.
Günümüzde erişkin aknesi ya da maske aknesi de son yıllarda artan problemlerden biri olmuştur. Bu nedenle bir çok dermozkozmetik marka erişkin akne problemini hedef alan serum ve kremler üretmeye başlamıştır.
İnatçı akne de ise, bireyler günümüzde dermatoloji hekimlerinden ilaç ve tedavi destek önerileri almaktadır. Öyle ki bazı hasta guruplarında medikal tedavi olmadan problemin önüne geçmek mümkün olmamaktadır.
En önemlisi ise tedavi için mutlaka bir uzman ya da dermatoloji hekimi görüşü alınmalı ve tavsiyeleri doğrultusunda ilerlenmelidir.